Nacke, skuldra, huvud

Orsak: Nacksmärtor med eller utan huvudvärk har blivit en vanlig åkomma i alla åldersgrupper, från skolbarn till äldre. Nacksmärtorna har de senaste 10-15 åren faktiskt ökat mer än ryggsmärtorna.

Orsaken till nacksmärtor kan vara ensidigt statiskt arbete. Ofta i samband med privat eller jobbrelaterad stress. Nacksmärtor kan du också få efter ett akut trauma – en bilolycka eller en idrottsaktivitet.

Du kan också ha huvudvärk utan nacksmärtor. Det kan vara en form av spänningshuvudvärk, eller huvudvärk vars orsak kan spåras till nackens strukturer (leder och muskulatur).

Besvar du soker for - Holten Instittue AB

Nacksmärtor

Nacksmärtan kan också orsakas av spänningar i muskulaturen mellan skulderbladen och ledstelhet i övre delen av ryggen (bröstryggen).

Högkostal andning orsakad av stress och ensidigt arbete leder ofta till bröstryggsrelaterad nacksmärta.

Symptom: Oftast smärtor i nacken och i muskulaturen över skuldran, med eller utan strålning ned mellan skulderbladen. Om du har smärta ut i armen kan det bero på en avklämning av en nervrot i nacken (en så kallad cervico brachilagia, eller ischias i armen).

Nacksmärta gör att muskulaturen blir spänd vilket ger nedsatt rörlighet och stelhet i nacken. Huvudvärk som känns i bakhuvudet, och/eller på båda sidor av huvudet, är typisk för spänningshuvudvärk. Det känns som att du har ett lock på huvudet och att nacken behöver dras ut (traktioneras).

Behandling: För att minska spänningen i nackmuskulaturen kan avspänning med fokus på andningsmönster vara viktig. Andning ned i magen (så kallad diafragmatisk andning) är viktig för att minska spänningen i nacke och skuldror.

För att minska smärtan och öka rörligheten är också olika mjukdelsmetoder (massage) av nackens och skuldrans muskulatur viktiga. De minskar spänningen och ökar blodflödet till olika vävnader.

Manipulation och eventuellt manuell mobilisering av nackens och bröstryggens olika leder mjukar upp stela områden, ökar rörlighet och blodcirkulation samt minskar spänningen Manuell behandling är oftast en kombination av avspänning, massage, traktion och manipulation/mobilisering.

Smärtmodulerande träning som medicinsk träningsterapi (MTT) är också viktig för att minska smärtan, öka rörligheten och förbättra funktionen. Behandlingens syfte är dubbel: Att behandla de symptom du har men också att förebygga så att du vet vad du ska göra för att bli besvärsfri. Du ska kunna ta kontroll över besvären om de kommer tillbaka. MTT-behandlingen ger dig ny kunskap om hur du ska träna, om effekten av träningen och om hur du ska fortsätta efter att du har avslutat behandlingen här vid MTT-kliniken.