Orsak: En akut vridning av ankeln eller långvarig ensidig överbelastning kan vara orsak till ankelsmärta. Ett kraftigt trauma kan orsaka en fraktur i ankeln.
Symptom: Smärta, svullnad och stelhet. Svårt att stå på foten. Instabil ankel, ändrat gångmönster. Eftersom ankeln sitter nederst i benet och långt från hjärtat, är det lätt att ankeln blir konstant svullen. Det är smärtan och svullnaden som ger nedsatt koordination, kraft och rörlighet.
Behandling: För att minska svullnaden är det mycket viktigt att du håller benet och ankeln upphöjda i viloläge och att du några minuter varje timme böjer ankeln växelvis upp och ned. På det sättet minskar du svullnaden och förebygger en blodpropp i vadmuskeln.
En ankelfraktur kräver 4-6 veckors immobilitet tills den har läkt. Ankeln måste vila. Men numera läggs ett ökat fokus på att patienten ska komma igång så tidigt som möjligt med delvis viktbelastning på ankel, fot och ben. Forskning visar att ankeln ofta blir stel efter en fraktur. Det är av stor vikt att få en behandling som bygger upp rörligheten. Vi använder oss då främst av doserad träning genom MTT-behandling, Medicinsk Tränings Terapi. Andra behandlingsmetoder inkluderar laserbehandling, som kan lindra smärtpunkter runt ankeln, samt manuell mobilisering av ankeln och fotens olika leder. För att stödja fot och ankel kan det vara aktuellt att prova en dynamisk sula (Supersole). Efter en fraktur kan ankeln vara svullen i 6-12 månader beroende på aktivitetsnivå och hur duktig du är på att bedriva ”anti-svullnadsbehandling”. Anti-svullnadsbehandlingen är helt enkelt den metod som nämns ovan. Patienten håller ankeln i högt läge och kombinerar med rörelseövningar.
Vid alla skador som ger smärta, svullnad och stelhet i muskler och leder är det viktigt att mobilisera (aktivera) så tidigt som möjligt. Cykling hemma (på motionscykel) kan vara en bra delbehandling för att minska smärta och svullnad. Två gånger om dagen á 20-30 minuter är en bra dos. Tänk på att cykla med minimal belastning. Gör du det blir dosen flera tusen repetitioner om dagen. Svullnaden minskar och en reparationsprocess av de skadade mjukdelarna inleds. Successivt bör du sedan utöka med mer krävande koordinations- och styrkeövningar genom MTT-behandling, Medicinsk Tränings Terapi.