Höftsmärtor

Orsak: Smärtor i höftregionen kan ofta härledas till olika vävnader i ryggen. Orsaken kan också vara en höftartros, inflammation av bursa (slempåse eller tendiniter (trochanter tendinit)). Smärtan kan också vara orsakad av överbelastning i olika vävnader i höftregionen, till följd av en akut eller kronisk överbelastning över tid.

Höftsmärtor

Höftsmärtor

 

Symptom: Smärtan kan kännas på yttersidan av höften, ned på framsidan av låret eller i ljumsken. Smärta och stelhet vid aktiviteter som gång och löpning samt svårighet att ligga på höften om natten. Patienter med höftartros har vad som brukar kallas ”startsvårigheter”. Det innebär att höften känns stel och ömmande tills dess patienten har kommit igång och börjat röra på sig.

Behandling: För patienter med höftartros tyder aktuell forskning på att träning, som exempelvis Medicinsk Tränings Terapi (MTT), är effektiv, gärna i  kombination med inläggssulor och skor med stötabsorberande effekt. För överviktiga kan viktminskning vara en effektiv delbehandling.

Höftsmärtor som har sin grundorsak i ryggen kan svara positivt på ryggbehandling, som Ortopedisk Manuell Terapi (OMT), i kombination med massage och Medicinsk Tränings Terapi (MTT). Lokala smärtpunkter runt höften kan behandlas med laserterapi. Djup värmebehandling (som rebox) av höftens strukturer kan också vara till hjälp för att minska smärtan. Laser och rebox används för att du snabbare ska komma igång med din aktiva behandling. Höfttraktion och stretching av höften är också metoder som används för höftrelaterade smärtor.

Höftartros är en mycket vanlig åkomma bland äldre patienter. Ett långt och aktivt liv leder ofta till att ledbrosket blir nedslitet. En degenerativ process kan också ha startat i ledbrosket i höften, som följd av ett trauma tidigare i livet. Exempelvis genom ett hopp från hög höjd.

Avlastad höft böyning och strekk, 3 serier a 30 repetitioner, en av 8-11 doserade övningar för att minska smärtan och bättra funktionen

Avlastad höftböjning med sträck.

 

Viktigt att veta: Det finns inget eller lågt samband mellan å ena sidan hur mycket slitage som syns på röntgen och å andra sidan symptom (smärta och stelhet i höften) och funktion. Det betyder att en person som har en tydlig artrosändring (slitage i höften) på röntgen kan vara smärtfri och ha god funktion. I gengäld kan en annan person visa minimala förändringar på röntgen men ändå ha svår smärta och nedsatt funktion. Därför bör konservativ behandling (exempelvis handledd MTT-behandling) alltid vara förstahandsvalet och kirurgi andrahandsvalet.

Höftplastik (en ny höft) är i dag en operationsform som har blivit mycket framgångsrik för patienter som har så mycket smärta och nedsatt rörlighet i leden att det påverkar livet negativt. Men det kan vara viktigt att du efter operationen genomgår en behandling med doserad uppträning för att minska höftsmärtan samt öka styrkan och rörligheten.