Ländryggssmärtor

Orsak: Ländryggssmärtor är ett av de vanligaste smärttillstånden i dagens samhälle. Mer än 70-80 % av oss får en eller annan gång akuta ryggsmärtor. Det är lika vanligt som att bli förkyld.

Ett tungt lyft eller en ovan rörelse kan ge akuta ryggsmärtor. Men i de allra flesta fall är det svårt att säga vad som är orsaken till smärtan.

Symptom: Smärtan kan sitta nederst mitt i ryggen eller på sidorna. Smärtan gör att ryggen blir stel och det är svårt att röra sig normalt. Muskulaturen blir stram och hård.

Rygg smärtor

Ryggsmärtor

Smärtan kan stråla ut i sätet eller ned på baksidan av låret (låren). Om smärtan går ned till knät, vaden eller foten, så rör det sig troligen om en irritation av ischiasnerven.

Behandling: I den akuta fasen (0-7 dagar) kan smärtdämpande mediciner och möjligen något antiinflammatoriskt medikament (Non Steroid Anti Inflammatory Drug (NSAID)) som Diklofenak vara effektivt för att få ned smärtan så att du kan röra dig mer normalt. NSAID-preparat kan du köpa på apoteket. Det är mycket viktigt att du rör på dig så tidigt som möjligt, exempelvis i korta promenader. Allt detta kan kombineras med några dagars vila, i en liggställning som ger minimal ryggsmärta. Det som är vetenskapligt bäst dokumenterat är detta: Kroppen fixar problemet själv. Det är det normala förloppet.

 

Sittande kroppsvridning fram som stabiliserande övning av nedre ryggen, och mobiliserande i bröstryggen. # serier a 30 repetittioner på varje sida med 6kg i drag apparat. En av 8-11 övningar för en patient med ryggsmärta.

Sittande kroppsvridning i framåtläge som stabiliserar nedre rygg.

Om ryggsmärtorna inte ger med sig (subakut fas 1–8 veckor), erbjuder vi en kombination av MTT-behandling och ortopedisk manuell terapi (OMT) med manipulation/mobilisering av leder i ländryggen (fasettleder).

Om ryggsmärtorna blir långvariga (längre än 8 veckor), är det mycket viktigt att du kommer igång med en aktivt doserad och individanpassad MTT-behandling.

 

Behandlingen består av 11 olika övningar som fokuserar på att träna armar, mage, rygg och ben i funktionella rörelsemönster. MTT-behandlingen tar ca 90 minuter. Genomför du detta 2–3 gånger i veckan i 2–3 månader så är sannolikheten stor att smärtan går ner och funktionen upp.