Smärtor i armbågen

Orsak: En vanlig orsak till smärtor på yttersidan av armbågen (laterale epicondyle) är så kallad ”tennisarmbåge”. Smärtan orsakas inte nödvändigtvis av tennisspelande, utan snarare av ensidigt repetitivt arbete eller en kraftig överbelastning.

Samma typ av arbete/aktivitet kan också  orsaka ”golfers elbow” – en överbelastning av muskelfästet på insidan av armbågen (mediala epicondyle). Andra orsaker till smärta kan vara trauma från ett fall eller en idrottsaktivitet där olika ligament har blivit övertöjda.

Repetitivt statiskt arbete vid dator eller vid löpande band är en annan vanlig orsak till smärta i armbågen och armen.

Symptom: Smärta när du griper olika objekt med handen och överdriven extension av handleden som ger smärta i muskelfästet vid armbågen. Dagliga aktiviteter, som att lyfta ett mjölkpaket eller en stekpanna, blir närapå omöjliga att utföra. Har du ett fysiskt arbete där du använder handen mycket så kommer detta över tid skapa stora besvär. Genom kompensation kan smärtan sprida sig ned i underarmen till handleden och upp i skuldran och nacken.

Behandling: Precis som vid långvarig axelsmärta är det mycket viktigt att regelbundet träna armens muskulatur och armbågens senfästen med dynamiska övningar. Laser- och Reboxbehandling av lokala smärtpunkter i kombination med stretching och massage kan vara till hjälp för att bättre klara av träningen.

Smärta i armbågen som kan spåras till nacken: Lokal smärta i armbågen kan också vara orsakad av en dysfunktion i nacken. Det är inte ovanligt att man tolkar det som tennisarmbåge och ger en omfattande behandling för just det. Smärtan som har sin grundorsak i nacken behandlas på annat sätt. För sådana problem är ofta nacktraktion en effektiv metod.